Hírek - Cafetériával is fizethetsz nálunk


Ha a munkáltató által kínált cafetériát a Babapihenős ellátáshoz használjátok fel, akkor a teljes összeg* személyi jövedelem adó mentesen vehető igénybe. A béren kívüli juttatások nagy részét - közöttük a népszerű Erzsébet Utalványt is - 35,7%-os SZJA terheli. Ha gyermeked a Babapihenőbe jár, az ellátás díjának megfizetéséhez korlátlan* összeget használhatsz fel 0% SZJA teher mellett - akár a gyermek 6 éves koráig.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.6. pontja a) és c) alpontjaiban foglaltak alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott
c) bölcsődei szolgáltatás

A munkáltató nem csak a munkavállalóját részesítheti ilyen juttatásban, hanem a gyermek másik szülőjét, vagyis a munkavállaló házastársát, élettársát is, mert a törvény nem tartalmaz korlátozó rendelkezést arra nézve, hogy ilyen juttatásra csak a felek közötti munkaviszony esetében kerülhetne sor – hívja fel a figyelmet a NAV. Az Szja törvény nem határozza meg azt, hogy mit kell érteni bölcsőde alatt. A NAV ezért a gyermekvédelmi törvény (1997. évi XXXI. törvény) és a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet meghatározásai alapján az alábbiakra hívja fel figyelmet:

"Állami és nem állami szerv által (például egy munkáltató által a munkavállalók gyermekeinek ellátása céljából) fenntartott bölcsőde ( bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmény), családi napközi szolgáltatásaira is alkalmazhatók az adómentességre vonatkozó szabályok. A bölcsőde alapfeladatán túlmenően, térítési díj ellenében külön szolgáltatásokat (például játszócsoportot, időszakos gyermekfelügyeletet, gyermekhotelt, egyéb, gyermeknevelést segítő szolgáltatást) működtethet, amelyeket a gyermek 6. életévének betöltéséig lehet igénybe venni."

* a munkáltató által felkínált maximális összeg - a törvényi oldalról az összeg nincs korlátozva.


vissza a nyitólapra
bottom