Mikszáth Kálmán utcai Babapihenő

Mikszáth Kálmán utcai Babapihenő

1046 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 46.

nyitva: 8:00 – 16:00 (H-P)

telefon:

Schmidt Sarolta +36 30 5792160

mail: [email protected]

fenntartó: Apraja Falva Khe.

 

 

Újpest kertvárosi részén, csendes kis utcában, erre a célra kialakított tágas önálló házban várjuk 1-4 éves korig a kicsiket. Szép nagy füvesített udvarunk van fenyőkkel, bokrokkal körülölelve. A kertben homokozó és a gyermekek életkorának megfelelő játékok biztosítják az önfeledt mozgást a friss levegőn.

Családi Bölcsődeként, kis létszámú – 8 fős – csoporttal működünk, ahol mindenkire jut elegendő idő, szeretet, jó szó, ölelés. Oda tudunk figyelni a kicsik egyéni igényeire és figyelembe tudjuk venni a szülők kéréseit is. A Babapihenő segít a gyermeknek a „szülőtől való elszakadásban”, és a szülőnek is segít „elengedni a gyermeket”. A családias, szeretetteljes légkörben a babáknak alkalmuk nyílik a fokozatos szocializációra, a közösségbe való beilleszkedésre, a hasonló korú gyermekekkel való megismerkedésre és a közös játékra. „Olyan, mint egy nagy család!”

Szakképzett, gyakorlott és gyermekszerető óvodapedagógus és gondozó biztosítja a picurkák igényeinek és érdeklődésének megfelelő törődést, nevelést, odafigyelést. Célunk, hogy a babák szeressenek ide járni, és minden nap mosolyogva, új élményekkel gazdagodva menjenek haza.

Nagy udvar

Egy szép nagy udvaron nemcsak a friss levegőn való önfeledt játék tud fantasztikus lenni, hanem az egyszerű pihenés, kikapcsolódás, akár a gyümölcsmajszolás is. Lefekszünk egy nagy plédre és nézzük a felhőket, a fűszálakat, közben halljuk a madarak dalát, vagy a falevelek susogását. Nyáron pancsolhatunk egy medencében, tavasszal ugrálhatunk egy trambulinon, ősszel levelet söprünk, télen hóban játszunk.

Születésnapok

2 évesnek lenni nagy dolog. 3 évesnek meg még nagyobb. De együtt ünnepelni a többiekkel, mint a második családunkkal szinte elmondhatatlan. Éneklünk, elfújjuk a gyertyákat, megesszük a tortát, aztán csak ugrálunk, futkározunk, és csupa vidám dolgot művelünk. A felnőttek ilyenkor mindig egy kicsit engedékenyebbek, úgyhogy jól felforgathatjuk ez egész Babapihenőt!

Muzsikaszó

Minden nap hallgatunk zenét, énekelünk, használunk az énekhez eszközöket (csörgő, kicsi dob, cintányér stb) és mondókázunk sokat. Havonta egyszer ellátogat hozzánk Dorka, és kicsiknek zenés ‘foglalkozást” tart. Itt nagyon sokféle hangszert megismerhetnek és kipróbálhatnak a gyerekek. Varázsolnak, mesélnek, énekelnek, fújnak sok buborékot, hegedülnek stb.

Csapatunk

Saci

Schmidt Sarolta vagyok, egy tokaj-hegyaljai kis faluban, nagy családban nevelkedtem, ahol több generáció élt együtt. Talán emiatt, de mindig is meghatározó volt számomra a család, mint apró közösség rendkívüli hangulata, az egyes családtagok szerepe és az őket összetartó szeretet.

Miután a fővárosba kerültem, egy kisfiúra vigyáztam egy családnál 3 évig. Közben elvégeztem a főiskolát óvodapedagógus szakon. A kisfiú megnőtt, én pedig elkezdtem óvónőként dolgozni. Két év után megszületett a fiam, akivel otthon voltam 3 évig, majd ismét 2 évig dolgoztam óvodában. Aztán született egy lányom is. Látom, hogy mennyire összetett feladat szülőként és munkavállalóként is egyszerre megfelelni. Nagyon sokszor jó lett volna, ha valakire nyugodtan rábízhatom a gyerekeket, amikor csak úgy adódik.

Valahogy sokkal szívesebben töltöm az időmet a legkisebbekkel, közelebb állnak hozzám, jobban megértem őket. Így kitaláltuk, hogy nyitunk egy olyan helyet, ahol csak Velük lehetek, és ahol Ők hasonlóan otthon érezhetik magukat, mint a családjukban. A Babapihenő már működő helyszínein is ugyanígy gondolkodnak, egymásra találtunk, és büszkén jelenthetem be, és büszkén jelenthetem be, hogy a miénk lett a harmadik helyszín Újpesten egy csendes utcában, egy szép nagy családi házban még nagyobb udvarral.

Petra

46 éves vagyok, két kisgyermek édesanyja. 2016-tól dolgozom az Újpesti Babapihenőben, előtte több, mint 10 évet egy magán bölcsődében dolgoztam, ami bezárt.

Szeretek gyerekekkel foglalkozni, játszani. Mindig új kihívást jelent számomra, amikor beszoktatunk egy-egy gyermeket: megismerni, hogy mivel játszik szívesen, mit eszik, hogy alszik el, és hogy elfogadja és bízzon a felnőttben, aki gondoskodik róla napközben, míg anya dolgozik.

Nincs egyforma kis ember, mindenki más. A kis létszámú csoportban mindenkire elegendő idő, figyelem és gondoskodás jut.

A szülők kérését szem előtt tartva fejlesztjük, oktatjuk a piciket. Jó látni, ahogy napról-napra fejlődnek, okosodnak.

Árak

Az alábbi árak a Mikszáth Kálmán utcai Babapihenőben érvényesek, az ÁFA-t tartalmazzák. 

Beszoktatás alatt 1 óra gyermekfelügyelet 1 500.- HUF / óra
Fél napi jegy étkezés nélkül (8:00-12:30)
     Heti 3 nap esetén 3 800.- HUF
     Heti 4 nap esetén 3 200.- HUF
Napi jegy étkezés nélkül (8:00-16:00)
     Heti 3 nap esetén 4 700.- HUF
     Heti 4 nap esetén 4 000.- HUF
Rendszeres fél napos ellátás étkezés nélkül 55 000.- HUF / hó
Rendszeres egész napos ellátás étkezés nélkül 70 000.- HUF / hó
Napi 3-szori étkezés félnapos ellátás mellett 1 000.- HUF / nap
Napi 4-szeri étkezés egész napos ellátás mellett 1 200.- HUF / nap
Nyitvatartási időn túli gyermekfelügyelet (16:00 után) 1 200 Ft / megkezdett félóra


Testvérkedvezmény: 10%

Nyitva tartás: hétfő – péntek 8:00 – 16:00
Igény esetén előzetes megegyezés szerint alkalmanként tudjuk vállalni a korábbi nyitást illetve a későbbi zárást.

Lemondási feltételek:
Heti 3 vagy 4 napos ellátás mellett a lemondott nap az adott hónapban lejárható, amennyiben van szabad férőhelyünk. Amennyiben a lemondás nem igazolt betegség miatt történik, a lejárás napjaira jogosultak vagyunk +30% felárat számlázni. Amennyiben a lemondott nap nem kerül lejárásra, jogosultak vagyunk napi 2.000 Ft helyfenntartási díjat számlázni. Egész hetes ellátás mellett csak az étkezés mondható le. Az étkezések lemondását a lemondott napot megelőző munkanapon 8:00-ig tudjuk elfogadni.

Galéria
Szemléletmód

Egészségvédelem, immunrendszer erősítése, környezet-tudatosság

A sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett az alábbiakkal igyekszünk a kicsik egészségét megóvni:
Ivóvíz: a babák speciális víztisztító berendezésből (reverz ozmózisos eljárás) nyert vizet isznak, így nem terheljük a szervezetüket semmiféle káros anyaggal, és nem termelünk műanyag palackokat sem.

Takarítás, tisztálkodás: igyekszünk lehetőség szerint természetes anyagokból készült szereket alkalmazni, és minimálisra csökkentjük a vegyszerek használatát. Így a babák bőre nem érintkezik irritatív szerek maradványaival, és nem lélegzik azt be. Ugyanolyan tiszta, de sokkal élhetőbb környezetet biztosítunk.

Az alacsony csoportlétszám előnye még a kisebb fertőzésveszély, amit a fenti személetmóddal tovább igyekszünk csökkenteni.

 

Étkezés

Az egész napos ellátás mellett napi négyszeri, a félnapos ellátás mellett napi háromszori étkezést biztosítunk a kicsiknek.

A reggelihez és az uzsonnához előnyben részesítjük a teljes kiőrlésű lisztekből készült péksüteményeket, és a jó minőségű tejtermékeket.

Naponta legalább kétszer adunk a kicsiknek friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Ezek beszerzésénél előnyben részesítjük a bio élelmiszereket és a közvetlen termelői vásárlást, hogy minél több értékes tápanyag tudjon beépülni a gyerekek szervezetébe.

Ebédet az Egészségkonyhától rendelünk. Az étrend kialakításánál a kicsik kora szerinti tápanyag-összetételre törekszünk. Preferáljuk a főzelékeket és a párolt zöldségeket, igyekszünk hetente 4-szer jó minőségű húst adni.

Az étkezés kialakításánál is próbáljuk a szülők igényeit, javaslatait figyelembe venni.

 

Engedjük a gyerekeinket élni

(idézet a Vasárnapi Hírek írásából – beszélgetés Vekerdy Tamás pszichológussal)

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

– Milyen a boldog gyermek?

– A boldog szót nem szeretem, inkább a derűs, jókedvű kifejezéseket használnám. Az a gyerek érzi jól magát a bőrében, akit elfogadnak olyannak, amilyen ő valójában. A nevelésnek két nagy lehetősége van: legyél, aki vagy, és én ebben támogatni foglak; vagy legyél, akivé én akarlak tenni. Kérdezhetnénk, hogy de hát a gyerek valamilyen? Igen. Nem véletlen, hogy az ujjlenyomatunk is különböző, a DNS-ünkről nem is beszélve. Az a valami is különbözik, ami ezt megszabja: a hívő szerint a halhatatlan lelkünk, a nem hívő szerint az a kód, amit a természettől kapunk. A gyerek életkoronként is változik. A kisgyereknek a legfontosabb tevékenység a szabad és nem a fejlesztő játék. Mindennap kellene mesélni neki, hogy ne a tévéből tanulja a beszédet. Emellett napi négy-öt óra futkározásra, üvöltözésre lenne szüksége még akkor is, amikor iskolába kerül. Egy göttingeni felmérés szerint a gyerekeink katasztrofálisan keveset mozognak, nem másznak fára, nem billegnek pallón, nem ugrálnak patak felett, ezért bizonyos agyi pályák sorvadtan alakulnak ki. Rengeteg a beszédhibás, mert a beszéd is a mozgásból fejlődik. Azt a kérdést kell feltenni, hogy vajon a gyermekeink olyan körülmények között él­­nek-e, ami az életkorukhoz szabott. Vajon hagyjuk-e kamasz gyermekeinket ábrándozni, merengeni, heverészni. Mert a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. Ezt régen ösztönösen tudták, ma már tudományosan is bebizonyították, mégis olyan az iskolarendszer, ami azt mondja: hozd a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod.– Megismerhetik a szülők a gyermekeiket teljes mértékben?


– Igen, ha megengedik maguknak. De sokan nem teszik, mert létezik egy korlátolt elképzelésük arról, hogy milyen legyen a gyerekük. Van a világban egy megállíthatatlan trend, a topmenedzserképzést már az óvodában elkezdik. A zöld óvodában van angoloktatás, a pirosban német, a zöldben jövőre japán is indul. Lényeges kérdés, hogy van-e számítógépes szoba, járnak-e be edzők, hogy kikapkodják a délelőtti szabad játékból a gyereket, és lovaglásra, úszásra, karatéra vigyék, azaz neurotizálják. A szorongó szülők azt gondolják, hogy a legjobbat akarják a gyereknek, holott régóta tudjuk, a zseniális topmenedzser nem abból lesz, aki már az óvodában is ezt tanulta, hanem abból, aki teljes értékű óvodás lehetett, teljes érzelmi biztonsággal, aztán lehetett teljes értékű kamasz, akit szabadon engedtek végre. Először ölelték testi-lelki értelemben, aztán végre tudták hajtani a második mozdulatot, az elengedést. Ezt is elfelejtettük, egy kutatás szerint a kamaszkor nem konfliktusos kor, ha a gyereket szabadon engedjük. “Kisfiam, amíg az én kenyeremet eszed, itthon vagy fél 9-re!” Miért lenne otthon? Pontosan tudjuk, hogy az időérzék megváltozik kamaszkorban és kezd eltolódni. Egyre később tud a gyerek elaludni, nem azért, mert rossz. Mikor ez kiderült, egyes amerikai államokban úgy döntöttek, hogy a kamaszoknak fél 10-kor fog kezdődni az iskola. Nálunk azt sem tudják az illetékesek, hogy ez történik a kamasszal. Nulladik óra van, mert nem fér be az órarendbe a sok baromság, amit a fejükre akarnak zúdítani.


– Sok szülő megijed attól, hogy a gyermeke megváltozik kamaszkorban, úgy érzi, nem is ismeri már igazán. Ezért elkezdi mindentől félteni, például a drogtól.


– A kamaszkor a második születés kora. Az aranyos, kedves szőke kislányom, aki a háromnapos erdei iskolában mindent felírt, hogy elmesélje nekem, most nem mond el semmit, a haja barna lesz, bezárkózik. Szinte úgy érzem, hogy utál engem. Német Waldorf-tanárok erre azt mondták, hogy a kamaszra ki kéne írni: “átépítés miatt átmenetileg zárva”. A faggatott kamasz hazudik, ez a leválás része. Az tud jól leválni, akinek megadták az érzelmi biztonságot. A szülőnek pedig ki kell bírni, az egész nem tart soká. 3–8 év, aztán a gyerek visszatér hozzánk, és újra kedves lesz. Amit tehetünk a kamaszért, hogy elviseljük a jelenlétét. Aki pedig jól ült a családja által nyújtott érzelmi biztonságban, az nem lesz függő. Az lesz függő, aki óriási érzelmi nélkülözéssel érkezik a kamaszkorba, és ezt próbálja pótolni. Magyarországon őrült hisztéria van a drog körül, amit a politikai pártok még tovább szítanak, miközben itthon az alkohol a legveszélyesebb drog. A kamaszkor a végletességek kora, és amíg a gyerek váltogat a végletek között, nincs baj. Az a normális kamaszkor, amikor úgy tűnik, mintha nem lenne normális. A baj akkor van, ha megmerevedik az egyik végletben.


– Akkor a biztonságot nyújtó jelenléten kívül nem is lehet mást csinálni?


– Mint a jó tréner, aki elkapja a tornászt, amikor zuhan. De nem fogja végig a nyújtón. A kamaszt csak kamaszkora előtt lehet “nevelni”, de akkor is inkább az őszinte együttélés a fontos.


– Most egy olyan generáció neveli a gyermekeit, amelyik még sokkal inkább szabadon volt eresztve. Ők voltak a “kulcsos gyerekek”. Mégis egyre több olyan szülő van, aki a gyermeke minden percét betáblázza, hozza-viszi az iskolából, különórákra járatja. Az USA-ban ezeket a szülőket “helikopterszülőknek” nevezik. Milyenek lesznek ezek a túlféltett gyerekek felnőttkorukban?


– Nem kell négy különóra! Az idegen nyelv fontos, a mozgás már kicsit más kérdés. Nincs ma Magyarországon játékos, szórakoztató sport, az egyesületek pedig eredményre mennek, ez a gyerek számára nagyon rossz. Kamaszkorig ilyenben nem szabadna részt venni. Nagyon sok olyan gyereket kezelünk, aki 11-12 éves korára pszichológushoz kerül, mert ő csak második vagy harmadik, pedig ugyanannyit edz, mint az első. Ezt nehéz kibírni, a versenysport pokol. A zeneoktatás sem szabad, kötelező hozzá a szolfézs, amit a gyerekek utálnak. Azt kell átlátni a szülőnek, hogy mi az az egy-két különóra, ami megéri. Közben az egész életet kicsit le kéne lassítani, mert ez a gyerekek számára életmentő lenne. Az is katasztrófa, hogy egy 12 éves gyerek még nem tud egyedül közlekedni, harmadikos koruktól már nyugodtan járhatnak egyedül iskolába.


– Létezik olyan, hogy jó szülői stratégia?


– Próbáld élvezni a gyerekedet, ez a legfontosabb. A gyerek iszonyatosan fárasztó, kiszívja a vérünket, lerágja a húsunkat, ezért meg kell tőle szabadulni néha. Régen ez nem volt probléma, óriási családok éltek együtt, és mindig volt kire bízni a gyereket. Manapság egy izolált anya próbál két-három gyereket nevelni, ami pokoli fárasztó. Élni kell néha, hogy utána egy jól szívható-rágható anyát kapjanak vissza. Nem számít, hogy mindig rend legyen, jól álljon a függöny, és minden ki legyen vasalva. Nem kell vasalni, hordjanak a férfiak olyan inget, ami nem gyűrődik. Ha mindennek próbálunk megfelelni, abba beledöglünk, és a gyerekeinkkel is ingerültek leszünk. Próbáljunk felelőtlen szülők lenni, akik élvezik az életet és a gyerekkel való marháskodást, és akkor jó lesz mindenkinek.