Bemutatkozunk

Sok kismama érzi úgy, hogy miután megszületik a babája, onnantól kezdve ki sem tud mozdulni otthonról. Vannak szerencsések, akiknek van segítségük, de vannak olyanok, akiknek messze laknak a szülei, a párja sokat dolgozik, így a nap 24 óráját a babájájukkal töltik. Csak egy kávé a barátnőnkkel, egy gyors hajvágás – mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra.

Ezek a gondolatok motoszkáltak két szociálpedagógiát végzett és már több éve bébiszitterkedő fiatal fejében, amikor 2006 nyarán megalapították a Babapihenőt.

A Babapihenő több, mint egyszerű gyermekmegőrző: egy folyamatosan bővülő család, ahol mindenki figyel a másikra. A gyerekek szerető és szakértő kezekben vannak és igényeiket messzemenően figyelembe veszik. A szülőkkel való állandó kapcsolattartás és a gyermek életkorának megfelelő játékos fejlesztés nagyon fontos a Babapihenő lelkes csapata számára.

A családias hangulat és az így kialakult bizalmi kapcsolatok eredményeképpen rendszeresen biztosít gyermekfelügyeletet kiállításokon, nagyszabású családi eseményeken és babazsúrokon is.

Jelenleg Budapesten a Mammut mellett és Újpesten működik Babapihenő. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki segítő útmutatásaink mentén a Babapihenő szellemiségét továbbvinné az ország bármely részén.

Alapelveink

1. Munkamódszereink és szabályaink
Állandó napirenddel, munkamódszerekkel és szabályokkal dolgozunk. Ezek képezik a napi és heti programok alapelemeit. Ezek biztonságot és védettséget jelentenek a gyermekeknek, ezek révén érzik a környező világot bizalomgerjesztőnek és biztonságot adónak.
2. Biztonság és Tisztaság
A tartózkodóhelyiségek az életkoroknak megfelelően vannak berendezve. Ezek kialakításánál a gyermekek ötleteit is figyelembe vesszük, amiket aztán lehetőség szerint közösen vagy csoportosan máshol is lehet alkalmazni. A helyiségeket minden este rendbe tesszük és kitakarítjuk.
3. Étkezés
A kicsik számára biztosítjuk az életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket, melyeket a gyermekek közös étkezés keretében fogyasztanak el. Az étkezést egyben felhasználjuk az egymás közötti kapcsolatok fejlesztésére, ami az ismeretek és élmények cseréjét és feldolgozását is lehetővé teszi.
4. A gyermekkel szemben támasztott követelmények
Felismerni és tudomásul venni az aktuális szituációkat. Minden egyes gyermeket fejlődésének pillanatnyi helyzete szerint értékelünk, fontosnak tartjuk a konfliktushelyzetek megoldását. A helyes megoldást a gyermekkel együtt keressük meg. Irányításunk mellett a gyermekek különböző tevékenységet végeznek, amelyek számukra igen tanulságosak. Napi tevékenységeink közé tartozik az éneklés, énekes játékok, barkácsolás, festés, rajzolás és szerepjátszás is. Nagy hangsúlyt fektetünk a szabad levegőn való mozgásra. Elősegítjük a gyermekek közötti szociális kapcsolatokat is. A fogyatékkal élő vagy idegen anyanyelvű gyermekeket is bevonjuk a csoportba, beillesztésük ide tudatosan történik.
5. Ápolás
Munkánkhoz tartozik a testápolás, azaz a kéz- és arcmosás, fogmosás, szükség szerint a fürdetés és pelenkázás is. A gyermekeket bevonjuk a kisebbek gondozásába is – erősíti a felelősségérzetüket és az önállósodásukat. Az elsősegély-gyógyszertárat folyamatosan ellenőrizzük és naprakész állapotban tartjuk. Baleset esetén azonnal értesítjük a szülőket. Megérkezésükig mi döntünk a szükséges intézkedésekről.
6. Együttműködés a szűlőkkel
Igen fontos a gyermekeknek a csoportba történő megfelelő bevezetése. Állandó párbeszédben vagyunk a szülőkkel, a gyermekek átvételénél és kiadásánál. Igen fontos számunkra az információk és a fejlődési előmenetelre vonatkozó ismeretek cseréje. Ez szóban és írásban egyaránt lehetséges.
7. A mi feladatunk a Babapihenőben
Közösen állítjuk össze a heti programot és szervezzük meg a tízóraikat, uzsonnákat. Rendszeresen összeülünk, hogy meghatározzuk, aktualizáljuk és megfelelő adatokkal kiegészítjük az éves teret. Fontos a mi napirendünk meghatározása is. A munkaidőt közösen szabályozzuk és tervezzük meg. Állandó eszmecserét folytatunk, a javaslatokat és kritikákat rendszeresen megbeszéljük, elfogadjuk és alkalmazzuk.

Beszoktatás

Az első találkozás a Babapihenővel

Telefonon egyeztetünk egy időpontot, ami Önöknek is és nekünk is megfelel. Bejönnek hozzánk egy 30-40 percre és amíg gyermeke megismerkedik az új környezettel, a játékokkal, a csoporttal, a gondozónőkkel, mi addig kötetlenül elbeszélgetünk, elmondjuk a tudnivalókat, megválaszoljuk a kérdéseket és – ha szimpatikusnak talál minket – kitöltjük az adatlapot.

Az adatlapra felkerül minden olyan adat, amire gyermeke biztonságos és felelősségteljes ellátásához szükségünk van (pl kedvenc játékai, alvási szokásai, betegségei stb).

A beszélgetés közben folyamatosan figyelemmel kísérjük gyermek csoporthoz való viszonyát és a látogatás végénennek függvényében megbeszéljük a beszoktatás részletes menetét.

Beszokási időszak

Tapasztalataink szerint minden gyermek és szülő számára a biztonságos elengedéshez legalább 5 óra beszokási időre van szükség, melyet részletekben tölt el a csoportban, egymást követő napokon, egy héten belül.

A beszokási időszakban gyermeke a csoportszobában játszik, míg Ön egy másik helyiségben várakozik. Ha gyermeke már megszokta, hogy nem látja Önt, a következő lépés, hogy nálunk hagyja egy- később több órára.

Az első délutáni alvást a beszoktatástól számított második hetet követően ajánljuk először.

Természetesen minden gyermek más, így a beszoktatási időszak és módszerek is a gyermeke igényének megfelelően alakíthatók. A lényeg, hogy gyermeke biztonságban érezze magát nálunk és Ön is jó kezekben tudhassa őt. 

Fontos tények a beszoktatással kapcsolatban 

A gyermek csoportba való beszokása után a társak megismerése, a közösségbe való beilleszkedés folyamata, a bizalmi kapcsolatok kiépülése még hosszú folyamat (körülbelül 2 hónap), melynek bármilyen okból történő megszakítása visszaeséssel jár a beszokás tekintetében és a gyermekben ezzel egy időben kialakuló biztonságérzet és stabilitás érzésének fejlődésére nagyon rossz hatással van.

A beszoktatás alatt a gyermek szervezete az első közösségbe kerüléskor fokozottan terhelődik a közösségben szokásosan előforduló baktériumok, esetenként vírusok által, mely az első időszakban immunfejlettségtől és lelkiállapottól függően legyengítheti a gyermek szervezetét.

A gyermekközösségekben a gyermekek önállóan fejlődnek a gondozók segítségével és felügyelete mellett. A fejlődéshez a negatív élmények ugyan úgy hozzá tartoznak, mint az öröm és a vidámság. A kisgyermekek alkalmanként önmaguknak és másoknak is okoznak sérüléseket, mely az életük és fejlődésük természetes velejárója. Természetesen a gondozók igyekeznek minden helyzetben közbe lépni és segíteni a pozitív megoldást, de sérülések időről időre előfordulhatnak.

A közösségben vannak olyan szabályok, amelyek a közösség egészét védik az egyéni érdekekkel szemben, egy szóval nem minden úgy működik, mint otthon. Igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni a gyermekek igényeihez, de csak addig van erre lehetőség, amíg az nincs a közösség kárára.

Napirendünk

Napirendünket a gyerekek életkori igényeinek és egészséges fejlődésének szem előtt tartásával alakítottuk ki, hogy legyen elég idő a játékra, a tanulásra és a pihenésre is.

nyitástól* – 9:30 szabad játék
09:30 – 10:00 tízórai
10:30 – 11:00 szabad játék (ha lehet, az udvaron)
11:00 – 11:30 készülődés az ebédre (közös rendrakás, kézmosás, asztalhoz ülés)
11:30 – 12:15 ebéd
Ebéd után fogmosás, készülődés az alváshoz. A délelőttös gyermekeinkért 12:15-12:30 között jöhetnek a szülők.
12:30 – 15:00 csendespihenő **
15:00 – 15:30 uzsonna
15:30 – zárásig* szabad játék

* a nyitás és zárás ideje intézményenként eltérő lehet, a pontos nyitvatartásokat itt tekintheti meg.
** kérjük, hogy ilyenkor ne zavarjanak, ez idő alatt nem fogadunk és nem adunk haza gyermeket, mert ezzel megzavarnánk nyugodt pihenésüket! A csendespihenő legkorábban 15:00 órakor ér véget, de ha a gyermekek hosszabb alvást igényelnek, az ébresztést esetneként kitoljuk 15:15-ig.

A napi programok ideje és tartalma tájékoztató jellegű, a gyermekek megszokott napirendjéhez, napi hangulatához rugalmasan alkalmazkodik. Ha az idő engedi, délelőttönként már a tízórait is az udvaron esszük meg, illetve délután is levegőzünk egyet.

A foglalkozások kiválasztásánál fontos szempont a csoportösszetétel (a gyermekek kora, neme, személyes igényeik), a részvétel nem kötelező. Természetesen igyekszünk felkelteni a gyermek figyelmét az adott foglalkozás iránt, de ha nincs kedve velünk tartani, nyugodtan játszhat egyedül, és bármikor csatlakozhat újra a csoporthoz. A napi programok célja, hogy a nálunk töltött idő alatt a gyermekek játszva tanuljanak, fejlesszék készségeiket, felejthetetlen élményeket szerezzenek, és jól érezzék magukat a korukbeli gyermekek között.


Házirendünket itt tudja megtekinteni

Foglalkozások fajtái

Kézműves Kreatív
 • gyurmázás
 • festés
 • rajzolás
 • hajtogatás
 • aktuális ünnepekre való készülődés
Zene és mozgás
 • daltanulás ritmushangszerrel
 • táncolás
 • dallamos mondókák mozgással
 • labdás játékok
 • mondókák
 • játékos torna
Fejlesztés
 • színtanuló játékok
 • mozgásos feljelsztők
 • logikai készség fejlesztés
 • beszéd és kommunikácó fejlesztés
 • óvoda előkészítő játékok

Csatlakozz hozzánk!

Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb igény van olyan játszóházakra, ahol a legfontosabb a gyermekek boldogsága és a játék öröme.

A “mi” gyerekeink a csoportban tanulják meg a szocializálódás, a környezettudatos viselkedés, az egészséges életmód alapjait. Állandó napirendünkkel, munkamódszereinkkel és szabályainkkal biztonságérzetet alakítunk ki a gyerekekben, segítünk, hogy otthonosan érezzék magukat az őket körülvevő világban.

Fontos számunkra a szülőkkel való állandó kommunikáció, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szülői neveléssel összhangban családias légkört biztosítsunk a csemeték fejlődéséhez.

Játszóházunkba nem csak Budapest távolabbi kerületeiből járnak, hanem más városokból is. Felmerült az igény, hogy több Babapihenő legyen mind Budapesten, mind országszerte, ezért kidolgoztuk franchise jellegű együttműködési rendszerünket.

Ha éppen ezen a területen szeretne új üzletbe vátni és szimpatikus a Babapihenő, ha szeretne a Babapihenő szellemiségében gyermekekkel foglalkozni, itt az idő, hogy csatlakozzon csapatunkhoz! A támogatásunkkal egy jól működő, jónevű hálózat tagjaként olyan előnyökhözjutnat, melyek megszerzésére mások sok évet és pénzt áldoznak.

A részletekről érdeklődjön az [email protected] címen

Mit mondanak rólunk ?

Kedves Babapihenős lányok! Ezúton és szeretném megköszönni azt a sok figyelmet és szeretet, amellyel Lellét gondoztátok. Mikor először viettem hozzátok, még járni sem tudott, most pedig már szalad és be nem áll a szája. Pont a napokban vettük észre, hogy “haza hozott” egy általunk kismeretlen dalt/mondókát tőletek (az így ketyeg az óra kezdetűt, interneten kerestünk rá, annyira jól ki lehetett venni a szöveget, ahogy mondta :)))
Sok sikert kívánunk a munkátokhoz, melyet nagyra étékelünk!

Lelle & szülei (2012)

A kisfiam nagyon visszahúzódó volt és 2,5 évesen még szinte semmit sem beszélt, féltem, hogy nem fogják felvenni az óvodába. Hála nektek, 5 hónap alatt teljesen kinyílt! Már nem fél a többi gyerektől a játszótéren, visszaszerzi a játékait a többiektől, ha kell és sokkal érthetőbben beszél, mint korábban. Sokat beszél a bölcsiről, nagyon szeret benneteket – néha inkább menne Babapihenőbe, mint oviba. Köszönjük a sok verset, mesét, szeretet és türelmet, amivel Petit gondoztátok és a rengeteg bíztatást, ami segített, hogy én is kitartsak. Ajánlani foglak titeket mindenkinek, mert számunkra csodát tettetek!

Peti & szülei (2020)

A szolgáltatók a tanultak mellett olyan ösztönös kisgyerek nevelési bánásmóddal rendelkeznek, ami nagymértékben alkalmssá teszi őket erre a munkára. Az egész délelőtt folyamán egyetlen olyan mozdulatot, megjegyzést, hanghordozást nem láttam és hallottam, ami egy picit is bántó lett volna a gyerekek számára. A velük való bánásmód, kommunikáció, az elfogadás, az együtt gondolkodás példaértékűnek tekinthető. Gratulálok a munkájukhoz.

MACSKE módszertani értékelése (2019. május)

Így az első hónapunk után szeretnénk külön megköszönni a munkátokat! Mindenkinek üzenjük, hogy nagyon szeretünk Benneteket és köszönjük, hogy Csani ilyen jó helyen lehet. 🙂

Csanád nagyon jól érezte magát nálatok, jobb helyet nem tatlálhattunk volna neki. Ajánlani fogunk mindenkinek. Mégegyszer köszönet mindenért!

Csanád & szülei (2020)

Köszönöm a sok élményt, törődést, a rengeteg türelmet és kedvességet! Hiányozni fogtok!

Ferdinánd & szülei (2021)

Kedves lányok! Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ennyire sok figyelmet, kedvességet és gondoskodást voltatok képesek adni Amáliának, több mint 18 hónapon keresztül. Ő nagyon jól érezte magát veletek, mindig örömmel mesél rólatok, nagyon fogtok hiányozni neki! Nekem nehezebb volt feldolgozni, hogy vége a bölcsis éveknek, mert olyan jó volt szorongás nélkül otthagyni nektek a kislányomat. Ő már két napja jár a francia oviba és úgy látszik hogy tetszik neki és jól érzi magát – úgy gondolom azért, mert Ti ilyen jól gondoskodtatok róla, szóval NAGYON köszönök mindent! Remélem, hogy még sok gyerek lesz ennyire szerencsés, mint Amália!

Amália & szülei (2017)

Köszönjük a gondoskodást, szeretet, megértést, az élményeket és tapasztalatokat, a tudást és a bizalmat! Minden egyes itt töltött perc erősítette azt a alapot, amelyre ezután bátran építkezhetek. Szeretettel gondolunk Rátok!

Andris & szülei (2010)

Köszönjük a sok kedvességet, szeretet, amit kaptunk tőletek. Fanni is írt egy kis levelet Nektek, íme a fordítás: “Szeretek ide bölcsibe járni, holnap megyek utoljára, viszek sütit is. Léna miért nem adja oda a babáját?!”

Fanni & szülei (2019)